Exsin neemt opleiden serieus. Heel serieus. Al onze startende omgevingsprofessionals volgen een vierjarig opleidingsprogramma. Om het vak te leren en zichzelf te ontwikkelen. Vorig jaar zijn we gestart om onze klanten op te leiden vanuit de Exsin Academy.
Taede laat me trots het nieuwe leslokaal zien. De deur is peperrood. Doet bijna pijn aan de ogen, zo rood. Binnen staat een groot televisiescherm, voor een wand die volledig gebruikt kan worden als whiteboard. Ik schrijf rechtsonder mijn naam. In het uiterste hoekje. Hoe lang zal het daar blijven staan?
In het midden zeven bruine tafels. Daarvoor een witte, voor de docent. Bij de ramen met uitzicht over Zwolle, we zitten zes hoog, staan drie kasten. Dicht. Daarnaast stapels stoelen, ik tel er 19. Aan de andere kant, met uitzicht op het kantoor, nog drie ramen, kleiner, met luxaflex. Ze nemen hun opleidingsprogramma serieus. Heel serieus. En dit is een prachtig, nieuw leslokaal. Helaas is het leeg.
Corona, tja…
Toch heeft Exsin ook al een oplossing. Daar komen we straks op terug. We staan eerst nog voor in het leslokaal, Taede en ik. Bij de rode deur.
Hoe begin je een Exsin Academy voor klanten?
“Het begon met een onderzoek onder onze trouwe klanten: Wat ontbreekt er op opleidingsvlak wanneer je kijkt naar de aanstaande Omgevingswet?’
Vervolgens vroegen wij al onze klanten wat er ontbreekt in de opleiderswereld van de fysieke leefomgeving. Wat missen zij daarin? Zo ontstond de Exsin Academy.”
En nu wil je graag een nieuwe opleiding aankondigen: voor de Omgevingswet?
“Ja. Die wet wordt actief in 2022. We geven al de Digitale basistraining Omgevingswet. Hiermee krijg je een volledig beeld van de inhoud, kaders en doelen van de wet.
Maar willen gemeenten die wet goed uitvoeren, dan is kennis alleen niet genoeg. De wet vraagt ook om andere competenties. Nieuwe vaardigheden. In zes trainingen leren we die vaardigheden aan.
Welke vaardigheden heb je dan nodig om de Omgevingswet uit te voeren?
Taede denkt na. Eventjes. Hij telt de vaardigheden mee op zijn vingers.
“Je hebt presentatietechnieken nodig, je moet processen regisseren en heel goed netwerken, bijvoorbeeld. In de basis kunnen mensen dat natuurlijk. In het licht van de omgevingswet moet je die competenties verder ontwikkelen. Zo belangrijk zijn ze.”
Leg uit…
“Op dit moment komt een vergunningaanvraag binnen bij een vergunningverlener. Hij of zij moet allerlei afdelingen langs om een vergunning te verlenen. Meerdere partijen zijn nodig voor de beoordeling. Ook externe partijen. Zo’n goedkeuring kan maanden duren.
Straks, met de komst van de Omgevingswet, moet die verlener straks in acht weken het antwoord geven. Dan is de vergunningaanvraag goedgekeurd, of niet. Het moet sneller. Daarom is het belangrijk dat de vergunningverlener, de casemanager en alle betrokken partijen op tijd en goed informeert. Zij moeten bij elkaar gebracht worden. Iemand moet dat proces regisseren.
Door uitstel van de wet hebben we extra tijd om ons voor te bereiden. Daar doen we ons voordeel mee. Wij zorgen dat onze opdrachtgevers qua competenties op niveau zitten, zodat we met zijn allen die wet zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.”
En nu? Het leslokaal is leeg. Iedereen werkt thuis.
Taede lacht. “Kom,” zegt hij. We draaien ons om, door de felrode deur, terug het kantoor in. Naar een ruimte aan de andere kant van de verdieping. Deze is kleiner. Vijf stappen diep, zes stappen breed. Dezelfde ramen met luxaflex als in het leslokaal. Aan de ene wand staat een enorm televisiescherm. Bovenop een camera, gericht op een groot bord in de kleuren van de Academy aan de andere kant van de ruimte. In het midden staat een tafel met een microfoon. Een hele grote ronde microfoon.
“Kijk,” vervolgt Taede, “deelnemers loggen thuis in. Op dit grote scherm worden zij getoond. Levensgroot, alsof ze hier zijn. Zo voelt de afstand met de docent zo klein mogelijk.”
Taede kijkt trots. Ja, trots. Exsin neemt opleiden serieus. Heel serieus.
Lees hier meer over de Soft Skills Opleiding ‘Omgevingsprofessional van de toekomst.