Hij komt van een melkveehouderij, zijn vader was boer. Nu is hij gedetacheerd bij Omgevingsdienst Twente en voert hij milieucontroles uit bij agrarische bedrijven; melkveehouders, varkenshouders tot pluimvee. Sjoerd (27) werkt bijna 4 jaar bij Exsin en ziet zichzelf daar nog lang werken.
Hoe wordt een boerenzoon toezichthouder milieu?
“Na mijn studie veiligheidskunde, wist ik niet direct wat ik wilde gaan doen. Wilde ik nog een Master volgen of toch het werkveld in? Een jongen uit mijn dorp werkte bij Exsin, hij stelde voor om daar eens te gaan praten. Toen kwam ik in aanraking met de invloed van (agrarische) bedrijfsvoering op de directe omgeving.
Ik ben nu met een klachtzaak bezig, die gaat ook over geuroverlast, bijvoorbeeld. In principe ben ik geur wel gewend, maar soms komen we situaties tegen waar de geur niet te harden is. Ik controleer of het bedrijf dan werkt conform vergunning. Zijn er geen incidenten? Is er geen mestoverschot? Uiteindelijk gaat het dan om de geuruitstoot (emissie) van bedrijven. Die veroorzaakt een geurbelasting op de leefomgeving.
Soms spreek ik bedrijven aan bij wie bedrijfsvoering voor omgeving gaat. Vervelend. Als je een overtreding constateert, komen daar kosten bij, je raakt boeren direct in de portemonnee. Dat wil je liever niet. Een andere keer blijkt dat de wind even verkeerd staat, waardoor omwonenden ineens veel last ondervinden. Als je dan komt, dan baalt de boer ervan dat de buren overlast hebben. Samen zoeken we naar oplossingen.”
Waarom blijft een Medior Adviseur Omgeving (Milieu) bij Exsin?
“Aan de ene kant vanwege de sfeer in het bedrijf. De persoonlijke band die ik heb opgebouwd, door de uitjes, de projecten, de vele gesprekken. Maar vooral doordat ik bij Exsin nog genoeg kan groeien. Daar is Exsin echt goed in. Wil ik over een paar jaar nog wel milieutoezicht doen? Dan vragen ze bij Exsin: wat wil je dan doen?
Ik kom bij boeren die heel innovatief zijn, die hebben alles geautomatiseerd, dat vind ik wel heel interessant. Wat doen zij anders? Via Exsin zijn er kansen om ook bij andere bedrijven een kijkje te nemen. Bijvoorbeeld de maakindustrie. Hoe loopt een proces? Hoe komen materialen en grondstoffen binnen? Hoe gaat iets als product naar buiten? Daar leer je zo veel van.
Met de nieuwe locatie in Soest zitten we dichter bij bedrijven en omgevingsdiensten in het westen. Daar is veel bedrijvigheid, dan komt Exsin met andere organisaties in aanraking. Zo sijpelt nieuwe expertise de organisatie binnen. En doen we steeds nieuwe kennis op. Zelf werkte ik drie jaar geleden in Zeeland. De verandering qua cultuur vond ik erg leuk. Daar was ook horeca en havengebied, hoewel we vooral akkerbouw op onze opdrachtenlijst kregen. Het waren de allereerste controles die ik zelfstandig uitvoerde, maar wel leuk om te doen. Maar voorlopig blijf ik liever in Twente. De sfeer waar ik nu werk is goed. Ons kent ons. Ik ben wel een echte Twentse jongen.”
Ben jij ook een omgevingsprofessional met pit?
Wij zijn altijd op zoek naar talenten die ‘peper’ hebben. Die staan te popelen om aan de slag te gaan. Die nooit zijn uitgeleerd. No nonsense, scherp en fris.