Onderzoek wijst uit dat meer dan 40% van de medewerkers niet bekend is met hoe hun eigen organisatie werkt aan verduurzaming. Laten we eerlijk zijn: bij Exsin waren wij tot eind 2023 ook niet op de hoogte. We hebben een duurzaamheidsplan én we werken aan onze Social Return on Investment (SROI), maar het ontbrak ons aan een gezamenlijk streven. Zonder duidelijk doel voor ogen, ontbrak het ons aan een gezamenlijke focus.
Daar hebben we verandering in gebracht. We volgen nu een 3-stappen-plan waarmee we de gehele organisatie betrekken.
3-stappen-plan tot strategisch duurzaam samenwerken:
- Creëer bewustwording:
Begin met een gezamenlijke definitie van duurzaamheid: wat is duurzaam en wat niet? Analyseer je organisatie aan de hand van de 4 duurzaamheidsprincipes. - Bepaal je strategie:
Controleer bij het formuleren van nieuwe doelen, of ze voldoen aan de 4 duurzaamheidsprincipes. - Aan de slag:
Plan de acties die nodig zijn om de strategieën uit te voeren.
We zijn overtuigd van deze 3 stappen en we zijn benieuwd: wie uit ons netwerk vindt het interessant om daar eens over te sparren?
1. Bewustwording creëren: wat is duurzaam en wat niet?
Om te zorgen dat duurzaamheid een gezamenlijk doel wordt, is het essentieel dat je een gezamenlijk visie hebt waar duurzaamheid voor staat. Wat willen we bereiken? Wanneer zijn we succesvol? Hier bekijken we alle belangrijke factoren, trends en invloeden die van belang kunnen zijn per afdeling in de organisatie. Wij gaan hierbij uit van de 4 duurzaamheidsprincipes:
- Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om te herstellen.
- Breng niet meer en sneller stoffen uit de aardkorst in het milieu dan de natuur kan verwerken.
- Breng niet meer en sneller natuurvreemde stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken.
- Doe geen dingen waardoor anderen beperkt worden in het kunnen vervullen van hun basisbehoeften.
2. Bepaal je strategie: van bewustwording naar planning
Nu we een duidelijk beeld hebben van de omgeving en wat we willen bereiken, bepalen we hoe we daar gaan komen. We ontwikkelen strategieën om onze gewenste uitkomsten te halen: met inkoop, wagenpark, vastgoed, met de hele organisatie. We richten ons op hefboominterventies; de plekken in de organisatie waar kleine veranderingen grote impact kunnen hebben. Dan plannen we de acties die nodig zijn om gericht te werken aan duurzame verbetering.
3. Aan de slag: van strategie naar samenwerken
We willen een herhalende beweging creëren, zodat continu aan doelen gewerkt wordt. En daar zijn twee dingen voor nodig: een structuur en betrokken medewerkers.
- Kies een structuur. Wij kiezen hierbij voor het Raamwerk Strategische Duurzame Ontwikkeling (RSDO). Dit is een begrijpelijke procesaanpak dat ons helpt ons duurzame keuzes te maken, zodra we mensen en middelen inzetten.
- Betrek je medewerkers. Interne communicatie tijdens dit proces om duurzamer samen te werken, is een prima begin. Maar wij kiezen er ook voor om collega’s te trainen, zodat zij de duurzaamheidsprincipes weten toe passen in hun werk. Die trainingen komen op termijn beschikbaar via onze Academy by Exsin.
Kortom:
- Creëer bewustwording: wat is duurzaam en wat niet?
- Definieer succes: ga van definitie naar strategie.
- Aan de slag: kies een structuur en betrek je mensen.
Hoe we jouw organisatie kunnen helpen?
Wij zijn enthousiast over dit traject en de komende tijd gaan we hierover met allerlei mensen uit ons netwerk in gesprek.
En dat willen we best uitbreiden. Wie uit ons netwerk zou daarover met ons willen sparren?
- Plan een afspraak met Rik.
- Of laat weten dat je wilt deelnemen aan een rondetafelgesprek.
- Of meld je aan voor de Masterclass Strategisch Duurzaam Samenwerken.
Succes.