Wat heeft de training duurzaamheid opgeleverd?

32 - 40
Zwolle
waar jij wil

Het hoogtepunt van de training? Dat is het einde van dag twee. Dan merk je dat er nieuw besef is ontstaan over welke invloed de deelnemers zelf hebben om met dit thema aan de slag te gaan, aldus Rik Harrewijn. 
 
Rik is adviseur duurzaamheid bij Exsin.
In september 2024
heeft hij op drie woensdagen samen met 15 medewerkers van Exsin de Training Duurzaamheid gevolgd.

 

Wat voor gevoel geeft die training jou? 
“Een goed gevoel,” zegt hij vol overtuiging. ”De reacties zijn zo positief. Susan, bijvoorbeeld, begon de eerste dag sceptisch, maar op dag drie vertelt ze hoe enthousiast ze is om met al die concrete ideeën aan de slag te gaan. Dat geeft aan hoe krachtig de training is.” 
 
Welke verandering zag je gebeuren? 
De energie verandert met de dag. Op dag één luistert iedereen vooral, zodat er eenzelfde vertrekpunt is. Op dag twee ontdekken ze door opdrachten te doen dat ze veel meer invloed hebben dan ze wisten. Op dag drie eindigt iedereen met een plan om in het eigen werk duurzamere keuzes te maken. Ze kregen eerst inzicht én werden daarna gemotiveerd om in actie te komen.  

Deelnemers aan de slag met duurzaamheid.

 
Kun je een voorbeeld geven? 
“Er waren twee toezichthouders in de groep: één voor milieu en één voor energie. De milieutoezichthouder controleert bij bedrijven op gevaarlijke stoffen en keuringen van installaties, bijvoorbeeld. Zijn collega controleert of soortgelijke bedrijven voldoen aan energiebesparende maatregelen die door de overheid zijn opgelegd. Ze voelen allebei dat als ze hun kennis en ervaring anders inzetten, daar veel meer te winnen valt. Dat zaadje is geplant en gaan ze onderzoeken. 
 
Een heel ander voorbeeld kwam van een collega die gedetacheerd is bij een omgevingsdienst, waar ze meedoen met de ’Week zonder vlees. Hierop reageerde iemand anders door ’Warme Truiendag te noemen. Zulke initiatieven doen ze bij Exsin soms, maar in de toekomst misschien structureel.” 
 
 
Waarom drie dagen?
 
De hele organisatie betrekken maakt het gemakkelijker om die duurzame verandering te maken. Als een organisatie echt impact wil maken, dan moet het uit de mensen zelf komen. Daarom zijn we bij Exsin bewust begonnen met een training, voordat we aan een visie werken. 
 
De deelnemers krijgen kennis en tools, zodat ze zelf bewust met het thema aan de slag kunnen. 
 
Het zijn drie intensieve, maar waardevolle dagen. Deelnemers krijgen eerst begrip van ‘wat is duurzaamheid voor ons’ en leren zo dezelfde taal te spreken: waar hebben we het over? Op dag 2 worden ze bewust welke invloed ze zelf kunnen hebben en krijgen ze tools om tot een strategie te komen. Ten slotte zetten ze het geleerde om in concrete actiesDoor dit samen te doen, ontstaat die duurzame beweging.  
 
Wat vond jij zo leuk aan die training? 
“De interactie. Het is geen training waarbij je vooral met luisteren, maar een training waar je zelf aan de slag gaat met de andere deelnemers.” 
 
En nu? 
Een groep collega’s is geïnspireerd en gemotiveerd om zelf met het thema aan de slag te gaan. De volgende stap is om die energie vast te houden, duurzame keuzes te blijven stimuleren en deze ideeën om te zetten in een visie voor de organisatie.” 

Deelnemers met hun certificaat als bewijs van deelname.

 

Meer over deze training?

Nieuws

14 oktober 2024

Ben je toe aan een nieuwe prikkel?

... met nieuwe collega's, die vanuit verschillende disciplines integraal samenwerken? Kiek, dat klinkt als Exsin.
Lees meer
3 oktober 2024

Wil je leren hoe je jouw ervaring overbengt op een groep?

Hoe zorg je dat je lekker en zelfverzekerd voor de groep staat? Hoe breng je jouw verhaal op een leuke manier? Dat kun je leren.
Lees meer
5 september 2024

Aan de slag met duurzaamheid

Gisteren begon voor 15 collega's de driedaagse Training Duurzaamheid.
Lees meer